dinsdag 9 oktober 2012

Artistisch vandaal

Das Parool bericht over de voortdurende sage van de vandaal die kunstenaar is:
 
De politie heeft maandagavond in het zuiden van Groot-Brittannië een man aangehouden die ervan wordt verdacht een belangrijk schilderij in het Londense museum Tate Modern te hebben beklad.
De verdachte, Vladimir Umanets, had eerder op de dag al toegegeven dat hij degene was die zondag met zwarte inkt had geschreven op een schilderij van de Amerikaanse schilder van Letse afkomst, Mark Rothko. 'Het was een artistiek statement', zei de 26-jarige man maandag. 'Het gaat erom de perceptie van dingen te veranderen voor het publiek.'
Het schilderij dat hij besmeurde, was Rothko's doek Black on Maroon uit 1958. Het is een van de iconen van het abstracte expressionisme, speciaal gemaakt voor een restaurant in New York. De schilder gebruikte destijds sombere kleuren, volgens sommigen omdat hij de eetlust wilde bederven van de gasten in het restaurant.
 
Ha! Ironie. Eetlust bedervende schilderkunst. Was het gehele 'abstract expressionisme' soms alleen maar bedoeld om de eetlust van de mensheid te bederven? Das dan gelukt. Missie geslaagd Rothko. En nu naar de vuilnisbelt met die rotzooi.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten