maandag 8 oktober 2012

Rothko, de meesteroplichter

In het Parool het volgende bericht:

Een bezoeker heeft zondag in het populaire Londense Tate Modern museum een doek van de beroemde 20ste-eeuwse abstracte expressionist Mark Rothko beschadigd. Dat schrijft de krant Independent on Sunday.
Volgens een getuige stapte de man kalmpjes op het doek af, haalde hij een zwarte markeerstift tevoorschijn en krabbelde hij wat onderaan het schilderij. De man, een blanke twintiger, wist te ontkomen.
Het doek in kwestie is 'Black on Maroon' uit 1958. Het werk werd door de Russisch-Amerikaanse kunstenaar aan Tate geschonken. Het schilderij heeft een geschatte waarde van enkele tientallen miljoenen euro.
'Black on Maroon' maakte deel uit van een reeks die Rothko maakte in opdracht van het toen in het Seagram-gebouw in New York gevestigde Four Seasons Restaurant. Rothko voerde de opdracht uit, maar bedacht zich later, vermoedelijk omdat hij niet wilde dat zijn werken louter achtergrond zouden worden voor diners van rijke zakenlui.
 
En als je het doek ziet, bekruipt je het gevoel dat Rothko een meesteroplichter was, die argeloze 'kunstliefhebbers' het geld uit de zak wist te kloppen met niet meer dan enkele meters doek, wat bruine en zwarte verf en totaal geen talent voor kunst. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten