vrijdag 5 augustus 2011

Vandahl is in z'n eentje een cultuur

Vandahl zwerft niet alleen rond in galeries en musea. Hij is ook vaak te vinden in de krochten van het internet, en dan specifiek op die naargeestige plaats waar het intellect geweerd wordt, de Nederlandse wikipedia. Ik zal elders een tirade houden tegen dit bolwerk van oppervlakkigheid, waarvan de grote massa denkt dat de kennis zuiver en controleerbaar is, maar waarvan Vandahl weet dat vrijwel geen enkel artikel een fatsoenlijke bronvermelding heeft. Vandaar dat Vandahl op wikipedia graag een beetje rondstampt. De boel een beetje opnaait en soms wat vandahliseert. Meestal komen de wikiwaakhonden er na niet al te lange tijd achter dat er iets mis is ('wiki' betekent niet voor niets snel in het Hawaiiaans) en dan gaan ze Vandahl terechtwijzen. Vandahl antwoordt dan steevast met: 'waar zijn de bronnen voor dit artikel?' En dan gooien ze wat gegoogelde onzin eruit en moet Vandahl ze er weer op wijzen dat bronnen onontbeerlijk zijn voor wetenschap - ze laten zien dat je werk controleerbaar is. Meestal moet Vandahl dan in de spagaat, want hij wordt verbaal stevig aangepakt door zogenaamde wikiwetenschappertjes. Maar dat zijn ze niet echt, want ze twijfelen nooit over hun lemma's en tekstjes. Vandahl heeft zo al eens het lemma 'Evolutie' aangepakt en laatstelijk nog 'Roodverschuiving'. Allemaal pseudo-wetenschap, waarbij er volgens de gelovigen geen twijfel meer mogelijk is dat ze echt bestaan, maar waarvan de echte wetenschapper zou moeten zeggen: 'ik twijfel eraan'.

Aan de Nederlandse taal kunnen we nu twee woorden toevoegen: wikiwaakhonden, voor hen die wikipedia vrij van zogenaamde smetten willen houden en daarbij elke vorm van censuur gebruiken; wikiwetenschappertjes, voor hen die denken dat ze wetenschappelijke artikeltjes schrijven voor wikipedia, maar dat zonder enige bronvermelding doen en zodoende niets verifieerbaars schrijven.
Deze woorden zijn licht denigrerend, maar dan moet wikipedia maar eens zijn best gaan doen om encyclopedisch te worden, en niet 'For Dummies' te blijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten